Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Ako dlho kvasí víno? Kvasenie vína v demižóne a jeho priebeh

Výroba domáceho vína je fascinujúci proces, ktorý v sebe spája starodávnu tradíciu s modernými technikami. Či už ste začínajúci vinár alebo skúsený amatér, jednou z kľúčových otázok, ktorú si kladiete, je „ako dlho kvasí víno". Táto otázka je zásadná, pretože dĺžka kvasenia môže výrazne ovplyvniť chuť a kvalitu vášho výsledného produktu. V tomto článku sa zameriame na to, ako prebieha kvasenie vína v demižóne, obľúbenej nádobe mnohých domácich vinárov.
28. 1. 2024Perfetto

Dôležité je pochopiť, že kvasenie nie je len o dobe, ako dlho kvasí víno, ale aj o správnom sledovaní a riadení procesu, aby ste dosiahli požadované vlastnosti vášho domáceho vína.

Víno sa zvyčajne vyrába v niekoľkých typoch nádob, pričom výber závisí od typu vína a preferencií výrobcu. Tradične sa používajú najmä dubové sudy, ktoré vínu dodávajú jedinečné chuťové a aromatické zložky. Betónové nádrže sú znovu v móde vďaka ich priedušnosti a termoregulačným vlastnostiam. Poskytujú podobné výhody ako drevené sudy, ale bez pridávania dubových tónov. Na menšie množstvo domáceho vína sa často používajú sklenené demižóny, ktoré sú vhodné pre kontrolu a experimentovanie s menšími šaržami vína.

 

Ako dlho kvasí víno v demižóne?

Kvasenie vína v demižóne je kľúčovým krokom v procese výroby domáceho vína, ktorý vyžaduje pozornosť a trpezlivosť. Tento tradičný spôsob fermentácie umožňuje vinárom presne kontrolovať proces kvasenia a tvoriť charakter vína. Využitím demižónu môžete sledovať vizuálnu zmenu vína počas fermentácie a zároveň udržiavať stabilitu teploty, čo je pre úspešné kvasenie nevyhnutné.

Kvasenie vína v demižóne trvá rôzne dlho, v závislosti od niekoľkých faktorov. Pre niekoho, kto sa chystá vyrobiť domáce víno po prvýkrát, je dobré vedieť nasledovné:

Časový rámec

Kvasenie vína môže trvať od niekoľkých týždňov až po niekoľko mesiacov. Hlavné alkoholové kvasenie, kedy kvasinky premieňajú cukor na alkohol, zvyčajne trvá okolo 1 až 2 týždňov.

Typ vína

Červené vína často kvasia dlhšie ako biele vína. Kvasenie červených vín môže trvať až niekoľko týždňov, zatiaľ čo biele vína môžu byť hotové už po niekoľkých dňoch.

Teplota

Teplota má veľký vplyv na dĺžku kvasenia. Nižšie teploty spomaľujú proces kvasenia, zatiaľ čo vyššie teploty ho urýchľujú. Ideálne je udržiavať teplotu okolo 18 až 20 stupňov Celzia.

Kvasinky

Výber kvasiniek tiež ovplyvňuje, ako dlho kvasí víno. Niektoré kvasinky sú určené na rýchle kvasenie, iné na pomalšie. Pri výrobe vína sa používajú rôzne druhy kvasiniek, pričom každý typ má svoje špecifické vlastnosti a vplyvy na konečný produkt. Zvyčajne sa používajú univerzálne vínne kvasinky, ktoré dostanete v potrebách pre vinárov. Okrem toho sú dostupné tzv. chladnomilné kvasinky, pre kvasenie pri nízkych teplotách, alebo špeciálne, na opätovné rozkvasenie vína.

Cukor

Množstvo cukru v hrozne ovplyvňuje dĺžku kvasenia. Viac cukru znamená, že kvasinkám bude trvať dlhšie, kým ho všetok premenia na alkohol.

Keď sa proces kvasenia skončí, víno sa obvykle prečistí a nechá dozrieť. Tento dozrievací proces môže trvať od niekoľkých mesiacov do niekoľkých rokov, v závislosti od typu vína a požadovaného výsledku.

Je dôležité byť počas celého procesu trpezlivý a starostlivo sledovať podmienky, aby sa zabezpečila najlepšia kvalita domáceho vína. Nezabudnite tiež na dôkladnú hygienu a čistotu pri výrobe, pretože kontaminácia môže vášmu vínu veľmi uškodiť. Začínať s jednoduchými receptami a postupne experimentovať s rôznymi technikami a prísadami môže byť dobrý spôsob, ako sa naučiť umenie výroby vína a dosiahnuť tie najlepšie výsledky.

Druhotné kvasenie vína: Čo to je a je vôbec potrebné?

Druhotné kvasenie vína, často označované aj ako malolaktické kvasenie, je proces, ktorý sa odohráva po primárnom alkoholovom kvasení. Zatiaľ čo primárne kvasenie je o premene cukrov na alkohol pomocou kvasiniek, druhotné kvasenie je trochu iné. Tu sú základné informácie o druhotnom kvasení, prečo je užitočné a ako prebieha.

Malolaktické kvasenie

Druhotné kvasenie často zahŕňa premenu kyseliny jablčnej, ktorá je prirodzene prítomná v hrozne, na kyselinu mliečnu. Tento proces je katalyzovaný určitými typmi baktérií, známych ako malolaktické baktérie.

Zmäkčenie chuti

Kyselina mliečna je menej ostrá a kyslá ako kyselina jablčná, čo má za následok mäkšiu, plnšiu chuť vína. Tento proces je obzvlášť dôležitý pri výrobe červených vín, kde pridáva zložitosť a znižuje ostrú kyslosť.

Stabilizácia vína

Druhotné kvasenie tiež pomáha stabilizovať víno tým, že redukuje množstvo prítomných kyselín, čo znižuje riziko nechcených fermentačných procesov počas skladovania.

Nie všetky vína prechádzajú druhotným kvasením: Tento proces je obvyklý pre mnohé červené vína a niektoré plnšie biele vína, ako je Chardonnay. Avšak, u ľahších bielych vín sa druhotné kvasenie často vynecháva, aby sa zachovala ich svieža a kyslá chuť.

Doba trvania

Druhotné kvasenie vína v demižóne môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov, v závislosti od vína a požadovaného štýlu.

Druhotné kvasenie je teda dôležitým krokom vo výrobe mnohých typov vína, najmä tých, ktoré sa snažia dosiahnuť hladšiu, zložitejšiu chuť a zvýšenú stabilitu.

 

Zastavenie kvasenia vína: Kedy a prečo nastáva?

 

Viete, ako dlho kvasí víno a kedy sa prirodzene ukončí tento proces? Kvasenie vína v demižóne sa môže zastaviť predčasne. Zastavenie kvasenia vína môže nastať z viacerých dôvodov:

  • Vyčerpanie cukru: Keď kvasinky spotrebujú všetok dostupný cukor v hrozne, nedokážu ďalej produkovať alkohol, čo vedie k zastaveniu kvasenia.
  • Vysoká koncentrácia alkoholu: Alkohol, ktorý vzniká počas kvasenia, môže dosiahnuť úroveň, ktorá je toxická pre kvasinky, a tak spôsobiť ich smrť alebo neaktívnosť.
  • Nízka teplota: Extrémne nízke teploty môžu spôsobiť, že kvasinky prestanú byť aktívne, čo vedie k prerušeniu alebo ukončeniu kvasného procesu.
  • Nedostatok živín: Kvasinky potrebujú na svoju aktivitu rôzne živiny, a ich nedostatok môže spôsobiť zastavenie kvasenia.
  • Zámerné ukončenie: Výrobcovia vína môžu zámerne zastaviť kvasenie pridaním siričitanov alebo chladením, aby dosiahli požadovaný obsah cukru a alkoholu vo víne.

Predčasné zastavenie kvasenia vína nemusí znamenať, že je celý obsah pokazený. Opätovné rozkvasenie je možné za pomoci špeciálnych kvasiniek. Opýtajte sa na ne vo vašich vinárskych potrebách.

Veríme, že sme vám odpovedali na otázku ako dlho kvasí víno. Výroba domáceho vína je rovnako umením, ako je to veda, a každý domáci vinár môže objaviť svoj vlastný ideálny proces. Vyzbrojení znalosťami o faktoroch ovplyvňujúcich kvasenie a s dôrazom na pozorné sledovanie, môžete vytvoriť domáce víno, ktoré bude nielen chutné, ale aj hrdým odrazom vašich vinárskych zručností. Nezabúdajte, že trpezlivosť a experimentovanie sú kľúčmi k úspechu v tomto starodávnom remesle.