Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Ako uskladniť medvedí cesnak? Takto vám vydrží dlho čerstvý [Návod]

Čerstvý medvedí cesnak je vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov. Nazbierať si ho však môžeme len v krátkom časovom úseku počas jari a pri izbovej teplote nevydrží dlho čerstvý. Ako uskladniť medvedí cesnak a je vôbec možné to urobiť tak, aby si zachoval všetky svoje nutričné hodnoty? V tomto článku sa pozrieme na rôzne metódy uskladnenia medvedieho cesnaku, od tradičného sušenia a mrazenia až po prípravu pesta, ktoré umožňujú vychutnávať si jeho jedinečnú chuť počas celého roka.
28. 1. 2024Perfetto

Medvedí cesnak je veľmi bohatý na výživné látky, ako sú vitamíny C a A, železo a vláknina, ako aj na rôzne antioxidanty. Tieto zložky majú pozitívny vplyv na posilňovanie imunitného systému, podporujú zdravie srdca a ciev a prispievajú k správnemu fungovaniu tráviaceho systému. Okrem toho má medvedí cesnak antimikrobiálne účinky a pomáha pri detoxikácii tela. Aby si zachoval svoje cenné výživné látky a účinky na zdravie, je dôležité nájsť metódu, ako uskladniť medvedí cesnak. Máme pre vás niekoľko spôsobov, ako na to.

Je tiež veľmi všetrannou surovinou pri kuchynských experimentoch. Ideálny na prípravu pesta či nátierky, omáčky k cestovinám, prinášajúc sviežu bylinkovú chuť. Taktiež je výborný do jarných polievok, omáčok, do rizota alebo ako čerstvá prísada do šalátov, kde dodáva jedinečnú chuť a výraznú zelenú farbu.

 

Medvedí cesnak – uskladnenie v chladničke

Niekoľko dní po zbere vám medvedí cesnak vydrží aj v chladničke. Môžete ho vložiť do mikroténového vrecka, alebo, ak ste ho nazbierali aj so stonkami, vložte ich do malého pohára s vodou. Tak sa jeho sviežosť predĺži o pár dní.

 

Sušenie medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak môžete aj usušiť. Po umytí a osušení rozprestrite listy na čistú látku alebo sieťku a nechajte ich voľne vysušiť na vzduchu, na tienistom a suchom mieste. Keď budú listy úplne suché, uložte ich do tesne uzatvárateľných nádob a uschovajte na suchom a tmavom mieste. Aj sušenie je spôsob, ako uskladniť medvedí cesnak, no počítajte s tým, že jeho chuť nebude taká, ako keď bol čerstvý.

 

Nakladanie v oleji

Medvedí cesnak môžete tiež uskladniť nakladaním v oleji. Postup je jednoduchý: listy nasekajte, vložte do čistého pohára a zalejte kvalitným olejom, ako je napríklad olivový. Takto nakladaný medvedí cesnak môže vydržať v chladničke niekoľko týždňov.

 

Mrazenie

Mrazenie je možnosť, ako uskladniť medvedí cesnak a zachovať jeho chuť a výživné látky dlhodobo. Tento proces zahŕňa umytie, osušenie a nasekanie listov pred ich umiestnením do mrazničky v uzatvárateľných vreckách alebo nádobách. Mrazenie je veľmi vhodné, pretože zabraňuje strate cenných vlastností medvedieho cesnaku a umožňuje jeho použitie kedykoľvek počas roka.

Pesto z medvedieho cesnaku

Jedným z najlepších spôsobov, ako uskladniť medvedí cesnak, je výroba pesta v mixéri. Pesto z medvedieho cesnaku nielenže skvele chutí, ale tiež v tejto forme vydrží relatívne dlho, vďaka čomu si môžete užívať jeho jedinečnú chuť aj mimo sezóny. Navyše sa v ňom zachovajú všetky živiny, takže sa vám za tento spôsob uskladnenia medvedieho cesnaku poďakuje aj vaše telo.

Ingrediencie na pesto z medvedieho cesnaku:

100 g čerstvého medvedieho cesnaku
70 ml olivového oleja (alebo podľa potreby pre dosiahnutie požadovanej konzistencie)
30 g piniových orieškov alebo vlašských orechov
2 lyžičky citrónovej šťavy
Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

 

Postup:
  1. Čerstvo natrhané listy medvedieho cesnaku najskôr dôkladne umyte v sitku a nechajte chvíľku osušiť.
  2. Na suchej panvici opražte piniové oriešky alebo vlašské orechy do zlatista. Toto dodá pestu bohatšiu arómu.
  3. Vložte medvedí cesnak, opražené oriešky, citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie do mixéra. Mixujte, pričom postupne pridávajte olivový olej, až kým nezískate hladkú a rovnomernú zmes.
  4. Ak je pesto príliš husté, môžete pridať viac olivového oleja. Ak je to potrebné, dochuťte soľou, korením alebo citrónovou šťavou.
  5. Pesto preložte do čistých sklenených nádob a uchovávajte v chladničke.

Toto pesto je výborné s cestovinami, ako nátierka, v šalátoch, alebo ako ochucovadlo v rôznych pokrmoch. Jeho svieža a bohatá chuť oživí akýkoľvek jednoduchý recept.

Tinktúra z medvedieho cesnaku

Tinktúra z medvedieho cesnaku je koncentrovaný výťažok, ktorý sa získava maceráciou (lúhovaním) čerstvých listov medvedieho cesnaku v alkohole. Táto tinktúra kombinuje liečivé vlastnosti medvedieho cesnaku s konzervačnými účinkami alkoholu, čo umožňuje jej dlhodobé uchovanie. Tinktúry sú populárne v bylinnej medicíne kvôli ich efektívnosti a jednoduchému dávkovaniu.

Na výrobu tinktúry z medvedieho cesnaku najprv dôkladne umyte a osušte čerstvé listy, prípadne ich nakrájajte na menšie kúsky. Potom ich vložte do čistej sklenenej nádoby a zalejte dostatočným množstvom vodky alebo iného čistého alkoholu, aby boli listy úplne ponorené. Nádobu uzavrite a nechajte ju stáť na tmavom a chladnom mieste po dobu 4 až 6 týždňov, pričom ju každý deň jemne pretrepte na podporu macerácie. Nakoniec tinktúru preceďte cez jemné sitko a uložte v tmavých sklenených fľašiach na chladnom mieste.

Využitím metód, ako uskladniť medvedí cesnak, teda sušenie, mrazenie, nakladanie v oleji alebo príprava pesta, si môžete užívať jedinečnú chuť a zdravotné výhody medvedieho cesnaku počas celého roka. Správne uskladnenie je kľúčom k zachovaniu jeho výživných hodnôt a sviežosti, čo vám umožní pridávať tento cenný zelený poklad do vašich jedál nezávisle od sezóny.