Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Milovníci syrov zbystrite pozornosť

Taliansko je známe svojimi fantastickými syrmi, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou kulinárskeho dedičstva. Medzi najobľúbenejšie patria bezpochyby kvalitná talianska mozzarella, ricotta alebo parmezán. Jednou z tradičných talianskych firiem je Latteria Sorrentina. Táto rodinná spoločnosť, ktorá svoje umenie zdokonaľuje už päť generácií, je príkladom spojenia tradície a moderných technológií. Vytvára produkty, ktoré oslovia každého milovníka kvalitných syrov.
20. 3. 2024Perfetto

Latteria Sorrentina je synonymom pre čerstvosť a kvalitu. Každý ich syr je totiž vyrobený z čistých, prírodných surovín a je výsledkom starodávnych múdrostí, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu. Syry a mliečne výrobky sú pritom nielen veľmi chutné, ale aj zdravé. Aké syry majú v ponuke a ako ich využiť v kuchyni?

Mozzarella a jej rozmanité tváre

Mozzarella pochádza pôvodne z južného Talianska, konkrétne z Kampánie. Má za sebou dlhú históriu. Už starovekí Rimania vyrábali podobný syr z ovčieho mlieka, ktorý by sa dnes dal považovať za jej predchodcu. Vznik mozzarelly di bufalla (z byvolieho mlieka) je spojený s rozširovaním chovu byvolov v 16. storočí. Táto varianta sa teší obľube už od 20. storočia a je ideálnou voľbou pre oživenie jedál. V Taliansku sa najčastejšie pridáva na pizzu, cestoviny, mäso a do šalátov. Veľmi obľúbený je ľahký taliansky šalát Caprese.

Recept s mozzarellou:

Pripravte si podľa tohto receptu pravý taliansky šalát Caprese: https://www.perfetto.sk/recepty-5yc/salat-caprese

 

Mozzarella di bufala Campana D.O.P. 

Toto je označenie pre pravú poctivú mozzarellu z byvolieho mlieka z Kampánie. Je známa svojou intenzívnejšou chuťou a vyšším obsahom tuku. Po rozkrojení uvoľní viac tekutiny, čo je jeden z charakteristických znakov. Hodí sa do studenej kuchyne a je vynikajúca aj samotná. Nie je potrebné ju krájať, iba trhať na kúsky. Tepelná úprava by jej viac poškodila, preto sa ukladá trhanými kúskami na už upečenú pizzu.

 

Burrata 

Burrata, vyrábaná z kravského alebo byvolieho mlieka a smotany, je syrovo-smotanový sen. Vonkajšiu vrstvu tvorí pevný syr, zatiaľ čo vnútro obsahuje stracciatellu (ručne trhané kúsky mozzarelly) a jemnú smotanu. Je bohatá na bielkoviny, vitamín A, riboflavín, vápnik, fosfor, selén a zinok. Hodí sa na pizzu, do šalátov aj na cestoviny. Je však vynikajúca aj samostatne s chlebom či toastom, kde naplno prejaví svoju chuť.

           

Scamorza 

Vyrába sa z rovnakej hmoty ako klasická mozzarella, ale má tuhú suchú konzistenciu (podobná oštiepku). Predáva sa bez nálevu vo forme hrušky. Má nízky obsah tuku a je dostupná v údenej aj neúdenej variante. Svojou výraznou chuťou v kuchyni dokonale obohatí plnený baklažán, papriku, cestoviny či zapekané zemiaky. Môžete ju využiť v akomkoľvek jedle, kde by ste siahli po mozzarelle. Z vín sa k tomuto syru skvele hodí Chardonnay.
 

Fiordilatte

Fiordilatte predstavuje jedinečnú variáciu klasickej mozzarelly, ktorá sa však vyrába výhradne z kravského mlieka. Má krásnu bielu farbu, ktorá je znakom čistoty a najvyššej kvality. Výroba tohto syra je skutočným umením. Proces začína zahriatím kravského mlieka na ideálnu teplotu 38°C, ku ktorému sa pridáva kvalitná srvátka a následne aj teľacie syridlo. To vytvorí špecifickú jemnú štruktúru a unikátnu chuť.

Fiordilatte sa môže pochváliť širokou paletou využitia, od studenej po teplú kuchyňu. Často sa používa na pizzu, ale tento syr viete použiť aj do šalátov, na zapekané sendviče, panini, ale aj na cestoviny a mnohé ďalšie pokrmy. Fiordilatte sa dá kúpiť v rôznych tvaroch ako sú bocconcini (bochníky), ciliegine (čerešne) alebo perline (malé guličky), čo umožňuje jeho flexibilné využitie v rôznych receptoch.

Ricotta a Fiordiricotta

V dnešnej dobe sa ricotta vyrába po celom svete, ale jej korene siahajú až do Talianska. Práve tu sa udržiavajú staré tradície a postupy, ktoré zabezpečujú, že kvalita ricotty zostáva na výnimočne vysokej úrovni. Ak by sme chceli byť presný, ricotta je vlastne vedľajší syrový produkt, ktorý sa vyrába zo srvátky zostávajúcej po výrobe iných syrov. Táto srvátka sa druhýkrát varí, čím vznikne jemný, čerstvý syr s mäkkou, krémovou štruktúrou a nižším obsahom tuku. Už po niekoľkých hodinách od výroby je vhodný na konzumáciu.

Ricotta sa vyrába z kravského, ovčieho a kozieho mlieka, niekedy aj z kombinácie dvoch rôznych mliek. Je to jeden z najuniverzálnejších druhov syra. Nepokazí žiaden dezert a dokáže krásne zjemniť každú omáčku či cestoviny. Využiť ju môžete aj ako originálnu náhradu za tvaroh alebo mascarpone v rôznych receptoch.

Fiordiricotta je taliansky mliečny výrobok, ktorý je podobný ricotte. Vzniká z mliečnej srvátky z výroby pecorino syra, konkrétne z ovčieho mlieka. Jeho názov pochádza z talianskeho slova "fiore", čo znamená kvet, a "ricotta", čo znamená znovu uvarená, odkazujúc na proces výroby. Fiordiricotta sa môže pochváliť jemnou, krémovou textúrou a plnou chuťou.

Dá sa využiť na mnoho spôsobov. Môže sa konzumovať samotná, so soľou ale aj so sladkými prídavkami ako je ovocie či med. Často sa používa v talianskej kuchyni, najmä v pečených jedlách, plnkách do cestovín (ravioli), v dezertoch (cheesecake alebo cannoli), aj ako prísada do rôznych nátierok či šalátov. Fiordiricotta je považovaná za zdravú možnosť pre tých, ktorí hľadajú nízkotučný mliečny výrobok. Je bohatá na bielkoviny a obsahuje rôzne vitamíny a minerály, vrátane vápnika.

 

Recepty s ricottou:

Upečte si jahodový koláč s ricottou: https://www.perfetto.sk/letny-jahodovy-kolac
Alebo vyskúšajte veľkonočnú tortu Pasqualina: https://www.perfetto.sk/velkonocna-torta-pasqualina

 

Prvotriedna kvalita = krátka doba trvanlivosti

Attenzione! S krátkou trvanlivosťou 20 dní od produkcie sa odhaľuje výroba podľa najstarších talianskych postupov a tradícii. Bombastico produkt k Vám domov cestuje až z ďalekého Talianska, preto ho častokrát obdržíte s krátkou dobou spotreby 2-10 dní. Z dôvodu, že tieto čerstvé produkty majú od dňa produkcie veľmi krátku dobu spotreby nevieme zaručiť dlhšiu  dobu spotreby v deň doručenia k Vám domov. Odporúčame Vám balíček s týmto tovarom prevziať a produkt si vychutnať subito presto!

badge image
Doba spotreby končí: 23.04.2024
Latteria Sorrentina Fiordilatte mozzarella vo vode 500g
7,54  €
badge image
Doba spotreby končí: 20.3.2024
Latteria Sorrentina údená provola 1000g
8,50  €