Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Taliansko: 33+ zaujímavostí, ktoré ste o Taliansku nevedeli

Taliansko je krajina, ktorá fascinuje svojou bohatou históriou, kultúrou a krásou prírody. Preto sme sa rozhodli pre vás zhrnúť fakty, ktoré vystihujú Taliansko a zaujímavosti, z ktorých mnohé vás prekvapia. Táto krajina je totiž viac, než len Koloseum, pizza, dovolenka na pláži a špičková móda. Od pokladov architektúry a umenia, cez gastronómiu až po miestne tradície, objavíme Taliansko v jeho plnej nádhere. Taliansko a zaujímavosti, ktoré ukrýva, vás nenechajú chladným.
3. 1. 2024Perfetto

Čo je typické pre Taliansko?

Taliansko je krajina, kde každá ulica dýcha históriou a každé námestie je plné života. Známe svojimi romantickými mestami ako Rím, Benátky a Florencia, toto je miesto, kde umenie a architektúra dosahujú nevídané výšky.

Taliansko je jedinou krajinou s viac ako 50 pamiatkami svetového dedičstva UNESCO.

Taliansko má 54 lokalít svetového dedičstva, z ktorých 5 je spojených s inými krajinami. Medzi ne patrí pobrežie Amalfi, historické centrum Florencie a slávne lagúny v Benátkach.

Keď sa povie Taliansko, automaticky si predstavíme aj vynikajúcu kuchyňu plnú chutí a vôní. Lákavé jedlá založené na čerstvých surovinách, kde domáce syry a vína hrajú nezameniteľnú rolu. Pridajte k tomu vášeň pre futbal, operu a nezameniteľnú módu, a dostanete krajinu, ktorá je symbolom životného štýlu a kultúry.

Podnebie v Taliansku

Podnebie v Taliansku je veľmi rozmanité, čo odráža jeho geografickú rozlohu od Álp na severe až po stredozemné pobrežie na juhu. Na severe je podnebie skôr kontinentálne s chladnými zimami a teplými, vlhkými letami. Stredná a južná časť Talianska sa vyznačujú stredozemným podnebím s horúcimi, suchými letami a miernymi, vlhkými zimami. Ostrovy Sicília a Sardínia majú ešte teplejšie a suchšie podnebie, čo je ideálne pre dovolenky na pláži.

 

Taliansko: turistické zaujímavosti a TOP miesta

Taliansko je krajina, ktorá priam kypí turistickými zaujímavosťami a nádhernými miestami, ktoré musíte vidieť. Vybrali sme pre vás tie najznámejšie.

Koloseum v Ríme

Koloseum vám asi nemusíme predstavovať. Tento antický amfiteáter je jednou z najznámejších pamiatok v Taliansku (aj na svete) a je symbolom dokonalej rímskej architektúry.

Benátky

Benátky sú jedinečné „mesto na vode”, kde môžete počas plavby na gondole obdivovať nádhernú architektúru. Žiaden turista nevynechá plavbu gondolou kanálom Grand Canalom (Canalasso) a prechádzku námestím Svätého Marka (Piazza san Marco).

Pompeje a Vezuv

Pompeje sú staroveké mesto v blízkosti Neapola, ktoré bolo zničené v roku 79 n.l. pri erupcii sopky Vezuv. „Vďaka” láve sa mesto zachovalo v podobe, v akej existovalo v tomto čase a tak nám poskytuje jedinečný pohľad do minulosti. Návšteva sopky Vezuv je často spojená s exkurziou do Pompejí.

Florencia a Uffizi

Galéria Uffizi je jedným z najdôležitejších múzeí sveta, ktoré domáci majstrovské diela od Botticelliho, Michelangela a Leonarda da Vinciho. Celé historické centrum Florencie je hrdou pamiatkou Talianska, zapísanou v zozname UNESCO.

Cinque Terre

Tento súbor piatich malebných rybárskych dedín je známy svojimi farebnými domčekmi a úchvatnými výhľadmi na Ligúrske more.

Sicília a Etna

Najväčší ostrov v Stredozemnom mori je známy svojou bohatou históriou, kultúrou a, samozrejme, aktívnym sopkou Etna, ktorá je jednou z najaktívnejších na svete.

Verona a najslávnejší balkón na svete

Balkón vo Verone je jednou z najznámejších turistických atrakcií v Taliansku, často spojovaný so Shakespearovou tragédiou „Romeo a Júlia". Hoci nie je dokázané, že by balkón bol skutočným miestom tejto legendárnej lásky, jeho romantický vzhľad a atmosféra lákajú návštevníkov z celého sveta.

Tieto miesta sú len špičkou ľadovca, keď ide o zaujímavosti, ktoré Taliansko ponúka. Každá z týchto destinácií ponúka jedinečný zážitok, ktorý zanechá nezabudnuteľné spomienky.

 

Zaujímavé fakty o Taliansku a jeho obyvateľoch

  • Taliansko je piatou najnavštevovanejšou krajinou na svete. V roku 2023 navštívilo Taliansko až 52,4 miliónov ľudí.
  • Bolonská univerzita je najstaršou univerzitou na svete. Snáď jedným z najznámejších faktov o Taliansku je, že Univerzita v Bologni bola založená v roku 1088 a odvtedy nepretržite funguje.
  • Od druhej svetovej vojny sa v krajine vystriedalo viac ako 65 vlád. Vláda Talianska je tvorená dvojkomorovým parlamentom a hlava štátu, prezident, vládne 7 rokov.
  • Taliani sú veľmi poverčiví. Ak je piatok sedemnásteho, radšej ani nevychádzajú z domu, pretože ide o „nešťastný deň” (podobne ako u nás piatok 13.)
  • Futbal je ich posadnutosťou.
  • Mačky majú v Taliansku svoje práva.
  • Folklór je obľúbený aj u mladších generácií. Tradičné piesne a tance jednotlivých regiónov patria k Taliansku a jeho zaujímavostiam aj podľa Wikipédie.
  • Pohostinnosť domácich nepozná hranice.

 

Severné Taliansko: zaujímavosti, hory a mestá v objatí Álp

Severné Taliansko je skutočným rajom pre cestovateľov. Ponúka širokú škálu zážitkov, od majestátnych Álp až po ikonické mestá plné histórie a kultúry. Tu je 10 zaujímavých faktov, ktoré by ste mali vedieť, ak plánujete návštevu tohto nádherného regiónu:

 

Objavovanie alpských vrcholov

Severné Taliansko je domovom časti Alp, ktoré sú známe svojimi vysokými vrcholkami ako Mont Blanc a Matterhorn. Ideálne miesto pre turistiku, lyžovanie a horolezectvo.

Miláno

Zaujímavosti sa ukrývajú v každom z talianskych miest, no Miláno má svoje jedinečné čaro.

Je svetovou metropolou módy. Sem sa každoročne schádzajú návrhári a modelky z celého sveta. Duomo di Milano je druhou najväčšou gotickou katedrálou na svete. V Kostole Santa Maria delle Grazie môžete obdivovať jednu z najslávnejších malieb na svete – Poslednú večeru majstra Leonarda.

Janov

Janov sa pýši tým, že je rodným mestom slávneho objaviteľa Krištofa Kolumba. Nájdete tu aj dom, ktorý sa považuje za jeho rodný dom, a mnohé pamiatky venované jeho odkazu. Je domovom najväčšieho námorného prístavu v Taliansku a jedného z najväčších v Stredozemí. Janov a zaujímavosti tohto mesta vám vyčaria nezabudnuteľné spomienky.

Krásne jazerá

Lago di Como a Lago di Garda sú jedny z najkrajších jazier v Európe. Ponúkajú nádherné výhľady a možnosti na vodné športy.

Automobilové hlavné mesto

Turín, domov značky Fiat, je známy svojím automobilovým priemyslom. Nenechajte si ujsť návštevu múzea automobilov!

Architektonické skvosty

Od dómu v Miláne po historické stavby v Verone… Pre mnohých cestovateľov sa najkrajšie pamiatky v Taliansku nachádzajú práve na severe.

Umenie stredoveku

Mesto Bergamo ponúka jedny z najlepších zbierok stredovekého umenia v Taliansku. A to je len začiatok kultúrnych pokladov, ktoré tu nájdete.

Zimné Športy

Dolomity sú svetovo známe svojimi lyžiarskimi strediskami. Ak máte radi zimné športy, toto je miesto, kde chcete byť. Severné Taliansko je skvostná destinácia, ktorá ponúka niečo pre každého. Je to miesto, kde sa spája história, kultúra a prírodná krása do jedného nezabudnuteľného zážitku.

 

Talianska kuchyňa – zaujímavosti gastronomického raja

Talianska kuchyňa je rovnako rozmanitá ako krajina sama, plná regionálnych špecialít a jedinečných ingrediencií. Tieto zaujímavosti z nej robia jednu z najobľúbenejších kuchýň na svete:

 

  • Pizza, ako ju poznáme dnes, má svoje korene v Neapole, kde vznikla niekedy na prelome 18. a 19. storočia. Táto jednoduchá, ale chutná pochúťka sa pôvodne skladala z plackového cesta pokrytého paradajkami, mozzarellou a bazalkou
  • V Taliansku nájdete stovky druhov cestovín, od spaghetti a penne až po ravioli a lasagne. Každý región má svoju obľúbenú formu pasty, ktorá je často spojená s miestnymi surovinami a spôsobom prípravy.
  • V talianskej kuchyni je olivový olej skutočným stavebným kameňom. Používa sa nielen na varenie, ale aj na ochutenie jedál a dokonca aj v dezertoch.
  • Taliansko je domovom niektorých z najslávnejších syrov na svete, ako sú parmezán, mozzarella, a gorgonzola. Každý syr má svoj vlastný charakteristický vkus, textúru a vôňu.
  • V Taliansku je víno viac než len nápoj, je to súčasť kultúry. Od robustných červených vín ako Chianti po osviežujúce biele vína ako Pinot Grigio, ponuka vína je tak rozmanitá ako samotná kuchyňa.
  • Taliani si po jedle zvyknú dopriať šalát ako dezert. Po ňom nasleduje ovocie, a až po ovocí sladký múčnik alebo zmrzlina. Kto by mohol odolať talianskym dezertom ako Tiramisu, Cannoli, alebo Gelato?

Talianska kuchyňa je symfóniou chutí, kde každá ingrediencia hrá dôležitú rolu. Je to kuchyňa, ktorá oslavuje život a ktorá je nádherným odrazom bohatej talianskej kultúry.

 

Čo nerobiť v Taliansku?

Vzhľadom na obrovské množstvá turistov, ktorí prichádzajú do Talianska po celý rok, si museli najpopulárnejšie destinácie vytvoriť súhrn pravidiel, ktoré by chránili ich vzácne pamiatky, múzeá, prírodu a celkovú pohodu v mestách, parkoch a na plážach.

Tu je niekoľko pravidiel, niektoré z nich sa môžu javiť ako bizarné, no ak ich porušíte, riskujete vysokú pokutu:
  • Nekúpte sa vo fontáne.
  • Neseďte na Španielskych schodoch.
  • Nefoťte sa v Sixtínskej kaplnke.
  • Nesadajte si ani pred vchody do historických pamiatok, na mostoch či pred obchody.
  • Nejedzte a nepite v interiéroch pamiatok, ani v ich blízkosti.
  • Nekŕmte vtáky na Piazza san Marco v Benátkach.
  • Nelietajte s dronom.
  • Neobliekajte sa ako gladiátor či iná historická postava, najmä v centre Ríma. .
  • Mimo pláže, teda v mestách, sa nesmiete prechádzať v plavkách. Napríklad v meste Sorrento za to môžete dostať pokutu až 500 €.
  • V Praia a Mare je zakázané chodiť naboso.
  • Nekradnite piesok z pláží v Sardínii. Môžete za to skončiť vo väzení až na 6 rokov!
  • Nestavajte hrady z piesku na pláži v Eraclea, neďaleko Benátok.

Talianske vynálezy a kde ich vidieť

Ak objavujete Taliansko a zaujímavosti tejto krajiny, venujte pozornosť bohatej histórii, ktorú vytvorili jeho rodáci. Taliani majú históriu plnú vynálezov a objavov, ktoré zmenili svet. Tu sú niektoré vynálezy a miesta, kde ich môžete vidieť:

  • Teleskop: Galileo Galilei vylepšil teleskop a použil ho na pozorovanie nebeských telies. Jeho originálne prístroje a iné artefakty sú k videniu v Múzeu histórie vedy v Florencii (Museo Galileo).
  • Elektrická batéria: Alessandro Volta vynašiel prvú chemickú batériu, zvanú Voltov stĺpec. Môžete ho vidieť v múzeu v jeho rodnom meste Como, v múzeu Tempio Voltiano.
  • Espresso: Áno, aj tento nenahraditeľný spôsob prípravy kávy je talianskym vynálezom! Miláno je domovom Muzea Kávy (Museo Della Caffettiera), kde sa dozviete všetko o histórii a vývoji espressa.
  • Husle a Violončelo: Cremona je známa ako domov slávnych výrobcov huslí, vrátane Stradivariho. Múzeum Violín v Cremone (Museo del Violino) je miestom, kde môžete vidieť niektoré z najcennejších nástrojov na svete.
  • Helikoptéra: Leonardo da Vinci mal koncepty a náčrty, ktoré predchádzali vynálezu helikoptéry. Jeho modely a náčrty sú vystavené v Leonardovom múzeu v jeho rodnom meste Vinci (Museo Leonardiano).

Tieto múzeá a vynálezy sú jasným dôkazom talianskeho prínosu modernému svetu a dôkazom, že Taliansko je krajina mnohých tvárí, z ktorej každú sa oplatí spoznať.

Taliansko a zaujímavosti,  ktoré ponúka, vás chytia za srdce, či už ste milovník umenia, gurmán alebo dobrodruh. Takže či už plánujete návštevu alebo len snívate o budúcej ceste, Taliansko je destináciou, ktorá nikdy nesklame.

 

Zdroj obrázkov: Freepik.com

Zdroje informácií:
18 Fun Facts You Didn’t Know About Ital
Taliansko
Keep out of the Trevi Fountain and 32 other acts you should avoid in Ital
The 36 Most Beautiful Places in Italy