Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Koláč od talianskej babičky

26. 7. 2023Perfetto
Príprava / Varenie 180 min
Počet porcií 8 porcie
Náročnosť receptu Jednoduchý
Počet ingrediencií 12

Ingrediencie

  • Hladká múka typu "00" (cesto) 320 g
  • Práškový cukor (cesto) 140 g
  • Vaječný žĺtok (cesto) 4 ks
  • Mlieko (plnka) 1 l
  • Vaječný žĺtok (plnka) 6 ks
  • Cukor (plnka) 250 g
  • Kukuričný škrob (plnka) 100 g
  • Vanilkový extrakt (plnka) 1 čl
  • Píniové oriešky (dekorácia) 35 g
  • Práškový cukor (na dekoráciu) Podľa potreby
  • Vajce (na potretie) 1 ks
  • Mlieko (na potretie) 1 čl

Postup

KREHKÉ CESTO

Múku a studené maslo nakrájané na kúsky vložíme do misy kuchynského robota a všetko spolu mixujeme, kým nedosiahneme konzistenciu podobnú piesku (tento proces a v skutočnosti nazýva „pieskovanie“). Potom pridáme práškový cukor, štipku soli a žĺtky. Všetko miešame kým získame kompaktnú zmes.

 

Hotové cesto vyklopíme na pracovnú dosku a vypracujeme z neho bochník. Potom ho rozdelíme na dve časti rovnajúce sa 2/3 a 1/3 celkového cesta: použijeme ich na získanie dvoch koliesok z krehkého cesta, z ktorých väčší bude tvoriť základ a okraje koláča a menší bude pokrývať plnku. Vytvarujeme dve gule a vyvaľkáme ich medzi dvoma listami papiera na pečenie, kým nezískame dva kruhy s hrúbkou 2 (maximálne 3) milimetre a necháme ich stuhnúť v chladničke 30 minút.

 

PLNKA

V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom, vanilkovým extraktom a kukuričným škrobom; medzitým dáme mlieko a vanilkový extrakt zohriať do hrnca a keď príde k varu, nalejeme ho do misky k vaječnej zmesi a dobre premiešame. Všetko dáme späť na oheň a za stáleho miešania zahustíme smotanou. Keď získame hustý krém, nalejeme ho do nízkej a širokej zapekacej misy, prikryjeme priehľadnou fóliou a necháme úplne vychladnúť najskôr pri izbovej teplote a potom v chladničke.

 

Okrúhlu formu na pečenie s priemerom 23 centimetrov vymastíme a pomúčime a vystelieme ju najväčším kotúčom krehkého cesta, pričom prebytočné množstvo z okrajov odstránime malým nožom. Základ cesta popichajte vidličkou, dávajte pozor, aby ste ho neprepichli úplne a následne vložte pripravenú plnku na štvrť hodiny do chladničky, aby stuhlo. Po uplynutí tejto doby vezmeme studenú plnku späť a energicky ho premiešame metličkou alebo elektrickým šľahačom, aby sme ho oživili. Potom túto plnku nalejeme do formy na cesto a rovnomerne rozdelíme po celej ploche. Druhý kruh krehkého cesta položíme na povrch koláča a necháme chvíľu postáť, aby zmäklo, potom odrežme prebytok a okraje dobre utesnime, zľahka ich pritlačíme vidličkou. Nakoniec povrch koláča potrieme vajíčkom rozšľahaným v mlieku a posypeme píniovými orieškami.

 

Koláč pečieme 50 minút v predhriatej rúre na 175°C. Po upečení vyberieme z rúry a následne aj z vyberieme aj z formy. Položíme ho na servírovací tanier a posypeme práškovým cukrom. Koláč môžeme servírovať s pohárom talianskeho polosladkého prosecca Corvezzo Demi Sec. Dobrú chuť :)